Nasz organizm po 25. roku życia produkuje mniej kolagenu – białka odpowiedzialnego za gęstość, elastyczność i nawilżenie skóry. Z każdym rokiem tracimy go coraz więcej, co przekłada się na widoczne zmiany w wyglądzie. Zastanawiasz się, czy można zatrzymać ten proces? Jednym z elementów strategii działania jest kolagen do picia.
Dlaczego kolagen jest tak ważny dla urody?
Aby zrozumieć, dlaczego suplementacja kolagenem zyskuje na popularności, warto najpierw poznać jego rolę w organizmie. W skórze właściwej tworzy gęstą siatkę włókien, która podtrzymuje jej strukturę, zapobiegając wiotczeniu i powstawaniu zmarszczek. To dzięki niemu cera jest gładka, jędrna i odpowiednio nawilżona. Niestety, z wiekiem naturalna synteza kolagenu spowalnia, a pod wpływem czynników takich jak promieniowanie UV, stres czy nieodpowiednia dieta istniejące włókna ulegają degradacji. To z kolei powoduje utratę elastyczności skóry, jej przesuszenie i pojawienie się linii mimicznych.
Spadek poziomu kolagenu odbija się również na kondycji włosów, które stają się słabsze i bardziej łamliwe. Dlatego uzupełnianie diety o składniki wspierające jego produkcję jest kluczowym elementem strategii anti-aging. W odpowiedzi na te potrzeby rynek oferuje coraz bardziej zaawansowane formuły. Przykładem są produkty premium, takie jak rytuał piękna eatyx LABS Collagen Premium 16 000 mg, który w jednej idealnie odmierzonej porcji dostarcza aż 16 000 mg łatwo przyswajalnego hydrolizatu kolagenu wołowego: https://eatyx.com/products/miesieczny-rytual-piekna-eatyx-labs-collagen-premium-16-000-mg.
Jak działa na organizm kolagen do picia?
Mechanizm działania kolagenu opiera się na dostarczeniu organizmowi specyficznych składników. Po spożyciu cząsteczki hydrolizowanego kolagenu są rozkładane na mniejsze elementy, np. peptydy kolagenowe. Te małe cząsteczki są na tyle niewielkie, że mogą zostać wchłonięte, a następnie rozprowadzone po całym ciele, docierając również do skóry właściwej. Pełnią w organizmie dwie istotne funkcje:
- po pierwsze, stają się łatwo dostępnym budulcem, który organizm wykorzystuje do syntezy własnego kolagenu oraz innych białek, takich jak elastyna i keratyna;
- po drugie, co jest niezwykle istotne, peptydy kolagenowe działają jak cząsteczki sygnałowe. Przyłączają się do receptorów na fibroblastach – komórkach odpowiedzialnych za produkcję kolagenu w skórze – i stymulują je do wzmożonej pracy.
Wpływ kolagenu do picia na kondycję i wygląd skóry
Regularne stosowanie kolagenu do picia może przynieść wymierne korzyści dla wyglądu cery, które wynikają bezpośrednio z jego wewnętrznego działania na struktury skórne. Systematyczna suplementacja może prowadzić do zwiększenia gęstości siatki kolagenowej w skórze właściwej, co przekłada się na realną poprawę jej jędrności i elastyczności. Skóra staje się wtedy bardziej zwarta, napięta i odporna na działanie grawitacji. Efektem jest subtelna poprawa owalu twarzy, co sprawia, że wygląda ona na młodszą i bardziej wypoczętą. Zwiększona produkcja kolagenu wzmacnia „rusztowanie” skóry, zapobiegając jej wiotczeniu.
Redukcja drobnych zmarszczek i linii
Jednym z najbardziej pożądanych efektów stosowania kolagenu do picia jest spłycenie istniejących zmarszczek i zapobieganie powstawaniu nowych. Proces ten jest możliwy dzięki odbudowie i zagęszczeniu włókien kolagenowych. Kiedy sieć kolagenowa jest osłabiona, skóra „zapada się”, tworząc widoczne bruzdy i linie. Dostarczanie peptydów kolagenowych stymuluje fibroblasty do syntezy nowych, silnych włókien, które wypełniają te ubytki od wewnątrz. W efekcie powierzchnia skóry staje się gładsza, a zmarszczki, zwłaszcza te mimiczne jak kurze łapki czy linie na czole, stają się mniej widoczne.
Działanie przeciwzmarszczkowe nie ogranicza się jedynie do wypełniania. Wzmocniona struktura skóry jest bardziej odporna na odkształcenia wynikające z codziennej mimiki twarzy. Oznacza to, że skóra szybciej wraca do swojego pierwotnego kształtu, co spowalnia proces utrwalania się zmarszczek mimicznych. Regularne przyjmowanie kolagenu do picia można więc traktować jako element długofalowej profilaktyki anti-aging.
Na co zwrócić uwagę, wybierając najlepszy kolagen do picia?
Wybór odpowiedniego preparatu ma kluczowe znaczenie dla skuteczności kuracji:
- pierwszym i najważniejszym kryterium jest forma kolagenu – aby mógł zostać jak najlepiej wchłonięty przez organizm, musi być poddany procesowi hydrolizy;
- dobry kolagen do picia powinien być wzbogacony substancjami wspierającymi – w przypadku hydrolizatu kolagenu wołowego eatyx LABS Collagen Premium 16 000 mg są to m.in. witamina C (bez niej synteza kolagenu nie jest tak efektywna), biotyna oraz niacyna;
- dobry kolagen do picia nie powinien zawierać cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego.
Rodzaj i źródło pochodzenia kolagenu
Na rynku dostępne są głównie dwa rodzaje kolagenu – wołowy i rybi (morski). W kolagenie morskim dostępny jest I typ kolagenu, który stanowi ważny budulec skóry, ścięgien, więzadeł oraz kości. Natomiast kolagen wołowy, bogaty jest zarówno w typ I, jak i III (obecny w tkankach i naczyniach krwionośnych). Jego struktura jest bardzo zbliżona do kolagenu naturalnie występującego w ludzkiej skórze. Dzięki temu doskonale wspiera zdrowie skóry, poprawiając jej elastyczność i nawilżenie, a także przyczynia się do wzmocnienia kości, stawów i włosów. Jego działanie jest bardziej kompleksowe.
Warto również zaznaczyć, że kolagen wołowy ma mniejszy potencjał alergizujący niż ten, który pozyskiwany jest z ryb.
Materiał promocyjny
Zobacz także: